Totalul afișărilor de pagină

duminică, 29 iulie 2012

Asasinii economici o realitate?

            Zilele trecute am citit o carte destul de curajoasa scrisa de un fost asasin economic aflat la varsta la care nu mai are nimic de pierdut si care isi povesteste viata. Cartea se numeste "Confesiunile unui asasin economic". Unele lucruri poate ca le stiam deja, despre cum merg lucrurile la nivel inalt si cartea mi-a confirmat practic acele pareri personale.
           Dar ce e un asasin economic? Asasinii economici sunt persoane foarte bine platite care escrocheaza tari din intreaga lume pentru sume imense. Ei directioneaza bani de la Banca Mondiala, de la Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala catre buzunarele acelor catorva familii de bogatasi care controleaza resursele naturale ale planetei.
           Poate ca pare ambiguu si o sa incerc sa explic cum reusesc sa faca asta. Asasinii economici desi sunt angajati ai unor firme private foarte mari ei deservesc guvernul SUA. Ei practic fac analize economice, studii de fezabilitate si abordeaza tari sarace dar totodata tari cu resurse naturale in special cu petrol pentru a le convinge sa faca imprumuturi uriase pentru a creea centrale electrice, autostrazi, porturi, aeroporturi, parcuri industriale etc. Ei le arata analize mult umflate demostrandu-le ca astfel economia lor va creste si ca vor reusi sa dea si banii imprumutati inapoi. O conditie impusa a acestor imprumuturi ar fi ca numai companiile americane de constructii si inginerie sa se ocupe de realizarea acelor proiecte. Practic banii se intorc tot in SUA dar tara respectiva v-a ajunge in imposibilitatea de a plati dobanda si SUA v-a avea urmatoarele pretentii: control asupra voturilor din ONU, instalarea de baze militare sau accesul la resurse pretioase.
           Profesorii din facultate nu vorbesc despre adevarata esenta a macroeconomiei si anume ca, in multe cazuri, pentru a ajuta o economie sa creasca ii imbogateste doar pe cei din varful piramidei, in timp ce pe aceia de jos nu ii ajuta in niciun fel, ba poate ii scufunda si mai mult.
           Te intrebi cand este ajutorul extern unul cu adevarat sincer si cand este numai lacomie si egoism.
           Totodata SUA de cele mai multe ori a folosit amenintarea comunista sau cea a terorismului pentru a justifica extinderea ei si implicarea in actiuni militare in acele tari cu resurse pretioase sau mai bine zis cu petrol. Pentru SUA petrolul a devenit o obsesie. Pana si Bush a inceput ca fondator a Zapata Petroleum Corp, a slujit apoi ca ambasador la ONU sub Nixon si Ford si a fost directorul CIA in timpul presedintiei lui Ford.
          In '70 Arabia Saudita a impus Americii embargou asupra petrolului timp de 4 ani iar pretul pe baril a crescut de la 1,39 dolari la 8,32 dolari. Impactu a fost major asupra SUA si aceasta s-a gandit sa recupereze acei bani in alt fel. Arabia Saudita nu avea nevoie de imprumuturi externe avand bani din belsug insa era o tara nedezvoltata care avea nevoie de multe investitii. in infrastructura, electricitate etc. si i-au convins sa angajeze firme Americane in acest scop pentru sume fabuloase si astfel banii se intorceau in SUA, urmand sa asigure si intretinerea si modernizarea si obtineau astfel profituri uriase in urmatoarele decenii, Arabia devenind astfel "vaca pe care o s-o putem mulge pana iesim la pensie". Se stia ca Arabia Saudita e in stransa legatura cu Osama Bin Laden si ca sprijina actiunile teroriste dar SUA nu se baga pentru ca nu vroia sa supere Arabia. Avea prea mult de castigat astfel. Se stie si ca la numai cateva zile dupa atentatul de la 11 septembrie sauditi bogati, inclusiv membri ai familiei bin Laden au fost scosi rapid din SUA in avioane particulare. Era dovada relatiilor de lunga durata dintre familia Bush si cei din familia regala saudita.
          Continuand cu tarile tipice aduse de asasinii economici in dependenta economica si politica totala, Ecuadorul este coplesit de datoria externa el trebuind sa aloce o parte exorbitanta din bugetul national pentru a o achita, in loc sa ii ajute pe milioanele de cetateni ai Ecuadorului aflati in pragul saraciei. Singura modalitate a fost sa isi vanda padurile tropicale catre companiile petroliere deoarece marea de petrol de sub regiunea Amazonului rivalizeaza cu campurile petrolifere din Orientul Mijlociu.
         Un alt obiectiv al SUA a fost si Canalul Panama. In 1972 Republica Panama era condusa de niste familii instarite cu puternice legaturi la Washington si urmareau intotdeauna interesele SUA, ele fiind rasplatite de SUA si fortele militare actionand in numele lor de zeci de ori. A avut insa o lovitura de stat si Torrijos s-a impus ca sef al statului. El vroia independenta fata de SUA insa si el a cedat asasinilor economici fiind de acord sa ia imprumut extern crezand ca face un bine poporului si astfel reusind fara sa vrea sa ii bage mai mult in saracie.Ulterior nici asta nu a mai fost de ajuns pentru SUA si Torrijos a fost asasinat printr-un accident aviatic, la fel intamplandu-se si cu Roldos din Ecuador.
        O alta problema ar fi aceea ca marile companii petroliere cumpara companiile de energie alternativa pentru a putea tine controlul si pentru ca energia alternativa sa fie prea scumpa si petrolul sa fie singura varianta pe care sa ti-o permiti.
        Si o ultima idee care rastoarna tot ar fi ca SUA tipareste moneda care nu este sustinuta de aur si aceasta nu se sprijina pe nimic altceva decat pe increderea pe care o are intreaga lume pe economia ei. Asta inseamna ca ei pot acorda imprumuturi care nu vor fi platite nicioadata pntru a avea alte avantaje de la acele tari, insa totodata SUA acumuleaza datorii uriase. Daca o alta moneda de referinta ar aparea in locul dolarului si daca unii dintre creditorii SUA cum sunt Japonia si China si-ar revendica datoriile, situatia pentru SUA ar deveni dramatica. Si totusi asta e posibil. Euro a aparut pe scena financiara in 2002 si capata un prestigiu din ce in ce mai mare iar daca ar substitui dolarul ca moneda standard de referinta, ar zgudui imperiul SUA din temelii.
      Sper ca v-am starnit interesul si va recomand cu caldura aceasta carte interesanta care spune totul despre toata aceasta conspiratie organizata a Americii pentru a detine monopol pe resursele lumii si pentru a deveni un imperiu global.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu