Totalul afișărilor de pagină

vineri, 11 martie 2011

Natura imprevizibila...

               M-a inspirat cutremurul de astazi din Japonia...urmat de tsunami ce a ras tot pe o raza de 150 km de coasta...:( Si totusi ei sunt pregatiti pentru orice...Ei se confrunta si cu o alta problema la fel de mare ca cea de azi..au munti imprevizibili..si o sa va povestesc putin despre vulcanii japonezi si eruptia neasteptata a lui Usu.
             Dupa mai bine de 30 de ani de calm, la 6 august 1977, exact in momentul inceperii festivalului care celebraza in fiecare an nasterea lui Showa-Shinzan, mai multe seisme mici sguduie vulcanul..Pentru vulcanologi nu exista dubii: este vorba de o criza seismica tipica premergatoare unei noi eruptii!
            Autoritatile ii evacueaza imediat pe cei 30000 de vizitatori si pe cei 35000 de locuitori instalati la poalele vulcanului.Decizie inteleapta, justificata, caci la mai putin de 30 de ore, pe data de 7 august, la 9 dimineata, cateva explozii puternice zgaltaie varful lui Usu, proiectand enorme blocuri de piatra si mari cantitati de cenusa, lapilli si ponce. Exploziile vor continua, cu intermitente, timp de 14 luni de acum inainte, acoperind padurile si culturile din vecinatate cu strat gros de praf.
              Pe tot timpul eruptiei care continua pana in octombrie 1978, au loc impresionante miscari ale solului, provocate de puseurile de lava, care ridica, deformeaza si fisureaza intregul masiv al lui Usu. Fracturile produse se intind pana in orasul Toya Spa, afectand desigur majoritatea constructiilor si amenajarilor urbane: spitalul, rupt in doua, soseaua care a suferit o deplasare de 4 metri, devenind serpuitoare, peste 200 de case si vile distruse sau avariate, ca si cabina telefericului care duce pe varful Usu devenita inutilizabila din cauza ruperii cablurilor si a deplasarii statiei din varf cu 20 de metri de la locul initial..Insa nu numai prevenirea e o etapa importanta ci si stapanirea unei astfel de catastrofe pe toata durata ei si monitorizarea cat mai eficienta..In cazul vulcanului Usu specialistii de la observatorul vulcanologic de langa Usu au efectuat zi de zi masuratori ale presiunii si tensiunii continue a magmei care deplaseaza flancuri importante din vulcan. Acestea au ingramadit cantitati mari de cenusa iar in timpul ploilor ele au fost antrenate la vale dand nastere unor periculoase scurgeri de noroi.    
             Pentru a ingradi, a filtra si canaliza toate aceste scurgeri, in vederea devierii lor, autoritatile japoneze au intreprins mari lucrari de contracarare a efectelor prin stalpi de otel masiv care bareaza albia raurilor care curg in jurul vulcanului oprind trunchiurile copacilor si blocurile mai mari.Pe unii dintre acesti stalpi au fost amplasate detectoare de socuri care declanseaza sirenele pentru ca locuitorii din zona sa poata parasi locuintele fara pericol in timp util.        
             Simultan camerele de luat vederi, care se declanseaza automat filmeaza fluviul de noroi , dand astfel posibilitate autoritatilor, instalate confortabil in birourile lor sa analizeze situatia si sa ia cele mai potrivite masuri. ;) In vederea limitarii acestor scurgeri au fost construite canale din beton si peste 200 de baraje care ajuta la devierea valurilor de noroi si prezervarea zonelor locuite.
             Toate aceste instalatii care au un cost imens, au permis in mare masura tinerea vulcanului sub control, cel putin in reducerea efectelor distructive..In plus, o sustinuta campanie de reimpadurire contribuie, la randul ei, pe termen lung, la stabilizarea versantilor dezgoliti si instabili ai lui Usu.
             Concluzia referitoare la evenimentul de astazi e urmatoarea: cu siguranta au fost pregatiti si cu siguranta stiu ce au de facut! ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu