Totalul afișărilor de pagină

4020

marți, 15 martie 2011

Un cutremur ar putea produce si in Romania un tsunami!

     Cu totii asteptam marele cutremur..unii s-au resemnat, altii sunt optimisti iar cei mai multi nu vor sa se gandeasca.. Insa zi de zi natura tine sa ne aduca aminte cine e seful.. Zilele acestea am vazut cu totii tragedia din Japonia..acum mai asteptam si efectele apropierii Lunii de Pamant care e deasemenea un fenomen discutabil.. Dar haideti sa ne imaginam un scenariu: in cazul unui seism cel putin la fel de puternic ca cel din 1977, barajul Bicazului risca sa se surpe..
     Dar ce stim despre lacul Bicaz? Pot sa va spun ca este cel mai mare lac artificial, are o lungime medie de 35 km, are un volum de 1250 milioane metri cubi de apa, este situat pe cursul superior al raului Bistrita, s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelasi nume care are o inaltime de 127 metri, si din el de alimenteaza centrala hidroelectrica Bicaz-Stejaru.
      Rezistenta barajului bicaz este pusa sub semnul intrebarii deoarece in 2009 lucrarea a iesit din garantie si deabia in ianuarie anul curent s-a scos la licitatie lucrarea de retehnologizare a barajului...
      Acum cativa ani au fost luate in calcul trei ipoteze in cazul unui accident la barajul Bicaz iar in oricare dintre ele cetatenii din localitatile aflate in aval nu ar avea nicio sansa de supravietuire..Pentru barajul Izvorul Muntelui s-au presupus trei ipoteze, respectiv o avariere a barajului pe 25% din înăltime (24,4 m) si 25% din lătime (50 m); avariere pe 50% din înăltime (48,9 m) si 50% din lătime (100 m); avariere pe 75% din înăltime (73,3 m) si 75% din lătime(150 m).
      Astfel, în ipoteza unei catrastofe la acumularea de la Bicaz, cu bresă de 75% pe lătime si înăltime, unda ar parcurge distanta de 260,7 km, pînă la confluenta cu Dunărea, în 12 ore.
       Inălţimea apei ar fi de 60 de metri la Bicaz şi ar scădea la aproape 20 de metri în zona oraşului Piatra Neamţ. Aceasta înseamnă că ar fi acoperite blocurile cu patru etaje, iar cele cu zece etaje, dacă rămân în picioare, ar avea circa opt nivele sub apă. Evacuarea populaţiei din zonă ar trebui să se facă pe înălţimile din jurul oraşului: Pietricica, Cozla şi Cernegura.
       La Pîngărati, valul ar ajunge în 19 secunde, la Vaduri, în 24 de secunde, la Bîtca Doamnei în 32 de secunde, la Captarea Piatra Neamt (fosta Reconstructia) în 36 de secunde, iar pe teritoriul Bacăului, la Racova în 96 de secunde, la Gîrleni în 107 secunde, la Lilieci în aproximativ 126 secunde, la CHE Bacău în 147 secunde, la Galbeni în 177 secunde, la Răcăciuni în 217 secunde, la Beresti în 274 secunde, la Focsani, judetul Vrancea, în 362 secunde.
        Inăltimea undei de viitură să scadă treptat, ajungînd la Pîngărati - 28 m, la Vaduri - 31 m, la Bîtca Doamnei -19,5 m, la Reconstructia - 19,8 m, la Racova - 9,7 m, la Gîrleni-9,6 m, de la Lilieci pînă la Baza de agrement Bacău aproximativ 8,3 m, la Galbeni - 6,2 m, la Răcăciuni si Beresti - 6,6 m, la Focsani - 12,4 m, iar la confluenta cu Dunărea - 5,42 m.
       În ipoteza în care barajul ar fi avariat pe 50% din înăltime si lătime, atunci înăltimea undei va scădea cu 1-14 m în diverse amplasamente, iar dacă avarierea ar fi pe 25 %, unda ar scădea cu 1 - 34 de metri.
       De asemenea, este luată în calcul ipoteza producerii unor alunecări de teren de pe Doamna, producerea unor explozii la rezervoarele de la benzinării sau a unor accidente chimice pe platforma de la Săvineşti.
       Cat de optimisti mai putem fi acum?
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu