Totalul afișărilor de pagină

vineri, 11 martie 2011

Parcuri nationale - Everglades, echilibru fragil...

        Parcul National Everglades a fost infiintat in 1947, in sudul Floridei pentru a proteja flora si fauna regiunii Everglades.
        Acest teritoriu salbatic ce se intinde pe o suprafata de 1400000 acri, are o frumusete unica dar fragila. Parcul este probabil unul dintre cele mai amenintate teritorii din punct de vedere ecologic, din Statele Unite. 1400 de mile de canale si 125 de structuri de control supravegheaza si modifica nivelul apei din parc. Cantitatea, calitatea, omentul si modul de distributie a apei sunt extrem de importante pentru supravietuirea si regenerarea acestui paradis subtropical; ciclurile reproductive ale pasarilor, aligatorilor si ale altor animale salbatice depind de fluctuatiile sezoniere ale debitului de apa din parc.Din aceasta cauza Statele Unite au declarat Everglades - Rezervatie Biosferica, in 1976.
            Apa este stapana in Everglades. Parcul National Everglades se afla la marginea unui ecosistem acvatic mlastinos
care incepe 400 de kilometri mai la nord, in Kissimmee Basin. Acest teritoriuintins are o inclinatie de doar 5 cm la 1,5 km. Cea mai mica variatie a nivelului apei poate provoca moartea a mii de pasari sau a tuturor aligatorilor din parc, datorita inundarii cuiburilor lor.
        Acest fragil ecosistem adaposteste mai mult de 350 de pasari si peste 1000 de specii de plante, inclusiv 120 de specii de arbori.
        Parcul ofera privelisti uimitor de variate. de la estuare si lanuri de rogoz la mici insule de mangrove si paduri de pin.
          Aceste diverse habitate adapostesc peste 12 specii de animale si plante aflate pe cale de disparitie.
    O multie de vizitatori se aduna anual in acest loc pentru a studia sau a admira diversitatea biologica si geologica a Parcului National Everglades. Activitatile educationale puse la dispozitie de organizatori ofera posibilitatea unei cercetari minutioase a florei si faunei din Everglades.
     Multi turisti vin insa doar pentru a admira peisajul si a se bucura de facilitatile de recreere. Pentru cei dornici de aventura exista trasee de canoe printre intinderile nesfarsite de rogoz..
      Focurile care apar in mod natural sunt benefice ecosistemului din parc. Incendiile neprovocate se datoreaza fulgerelor, si majoritatea se produc la sfarsitul primaverii si inceputul verii.
        In timpul sezonului ploios, acestea mai mult ajuta decat dauneaza. In padurile de pin, focul incetineste cresterea etajului inferior de vegetatie, astfel incat sa poata avea loc regenerarea coniferelor din etajul superior. De asemenea focul tine la distanta alte specii de arbori, care altfel ar invada si sufoca padurile de pin.
       Everglades a fost primul parc ce a utilizat incendierea controlata pentru a mentine diversitatea habitatelor.
       In Everglades exista o populatie destul de numeroasa de aligatori. Avand sange rece, ei pot fi vazuti adesea prajindu-se la soare, pe ridicaturi de pamant, sau inotand lenes in apa calduta. Dieta lor se compune din pesti, melci, testoase si mamifere mici. Cand hrana este putina, se pot manca si intre ei. Aligatorii adevarati sunt intalniti doar in SUA si China.
       Ca o curiozitate, se poate spune ca Parcul National Everglades este singurul loc din lume unde traiesc laolalta atat aligatori, cat si crocodili.
       Ape;e de coasta putin adanci sunt impanzite de mici insule de mangrove. Radacinile acestor arbori ciudati se infig in malul de pe fundul apei si reduc viteza valurilor.Totodata ele retin din aluviunile aduse de curenti si ajuta astfel la formarea de noi pamanturi.
       O frunza de mangrova cade in apele Floridei. O intamplare nesemnificativa? Poate. Dar un singur acru de mangrove poate produce aproximativ trei tone de frunze ce se depun anual pe fundul apei. Dupa descompunere acestea devin parte a unui lant de hrana complex ce hraneste creveti, pestisori, pasari si, in cele din urma, oameni. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu