Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 16 martie 2011

Romania, o ultima sansa?

      Romania are peste 20 miliarde tone de resurse minerale neexploatate iar o economie bazata pe resurse naturale ar putea fi pentru noi o ultima sansa de a ne recapata pozitia si respectul pe care l-am pierdut de mult..
       Economia pe baza de resurse naturale, se ocupa de aprovizionare, cerere, si de alocare a resurselor naturale ale pamantului.O economie bazata pe resurse este un sistem in care toate bunurile si serviciile sunt disponibile fara utilizarea de bani, credite, schimb sau orice alt sistem de datorii sau de servitudine.
       Toate resursele au devenit o mostenire comuna a tuturor locuitorilor, nu doar a unei elite. Premiza pe care se bazeaza acest sistem este ca Pamantul nostru are abundenta de resurse; practica noastra de rationalizare a resurselor prin metode monetare este irelevanta si contra-productiva supravietuirii noastre.
        O economie bazata pe resurse, ar utiliza resursele existente de pe uscat si de pe mare, echipamente fizice, instalatii industriale, etc. pentru a imbunatati viata populatiei. Intr-o economie bazata mai degraba, pe resurse, decat pe bani, am putea produce cu usurinta tot ceea ce e necesar in viata si sa oferim un inalt standard de viata pentru toti.
         Romania are din plin de toate: minereuri feroase, neferoase, sare, nemetalifere, nisipuri, pietrisuri, si roci ornamentale,iar redeschiderea perimetrelor de exploatare miniera ar putea contribui la dezvoltarea economiei.
         Inchiderea minelor este o problema cu impact economic si social iar reforma economica din minerit de dupa 1990 a cunoscut cele mai dramatice procese de restructurare industriala desfasurate la nivel national.
         Daca ne referim numai la extractia de minereuri neenergetice, fata de anul 1989, cand productia era de 21,5 milioane tone, in anul 1997 s-au produs 9,9 milioane tone, iar in anul 2007 productia a scazut la 0,05 milioane tone, afectand in mod negativ deficitul comercial si deficitul curent al Romaniei.
        Daca inainte de 1990 existau peste 65000 mineri doar in industria miniera neenergetica, din peste 175000 mineri in intreg sectorul minier, in prezent mai lucreaza 1000 de mineri..
        Pretul metalelor este in continua crestere pe piata globala iar aproximativ 70% din industria prelucratoare europeana depinde de substantele extrase..Uniunea Europeana inporta anual 170 milioane de tone de minereuri metalice si produce doar 30 de milioane de tone.
        Pentru Romania sunt urmatoarele estimari in privinta resurselor neexploatate: 2,21 miliarde tone minereuri neferoase, 56,6 miliarde tone minereuri feroase, 16,96 miliarde tone sare, 292,8 milioane tone nemetalifere, 456,9 milioane tone nisipuri si pietrisuri, 34,5 milioane tone roci ornamentale dintre care 6,39 milioane tone marmura. Concluzia ar fi: avem cu ce ma!
         Intr-o economie bazata pe resurse, toate resursele din lume sunt detinute ca mostenire comuna a tuturor oamenilor de pe Pamant, astfel, in cele din urma, depasind nevoia de granite artificiale, care separa oamenii. Acest lucru este imperativul care ne uneste si ne poate aduce pe linia de plutire.
         O economia mondiala bazata pe resurse ar implica de asemenea, mari eforturi de a dezvolta surse de energie regenerabile noi, curate: geotermala, solare, eoliana, a valurilor. Ne-ar face in cele din urma sa avem posibilitatea de a avea o cantitatea nelimitata de energie care ar putea propulsa civilizatie mii de ani. O economie bazata pe resurse trebuie ia in considerare, de asemenea, re-proiectarea oraselor noastre, sistemelor de transport, a instalatiilor industriale, care sa le permita sa fie eficiente din punct de vedere energetic, curate, comode si de a servi nevoile tuturor oamenilor.
          Singurul nostru deficit este lipsa de inteligenta creatoare in gandire, atat in noi insine, cat si in liderii alesi de noi, pentru a rezolva aceste probleme. Cea mai valoroasa resursa de azi, inca neexploatata, e ingeniozitatea umana.
          Daca idea de a elimina banii, inca te deranjeaza, gandeste-te la acest lucru: Daca un grup de oameni ce au aur, diamante si bani au fost abandonati pe o insula care nu are nici un fel de resurse, cum ar fi hrana, aer curat si apa, bogatia lor ar fi irelevanta pentru supravietuirea lor. De abia atunci cand resursele sunt putine, banii pot fi folositi, pentru a controla distribuirea lor. De exemplu, nimeni nu ar putea vinde apa ca curge din abudenta prin albia unui rau, are valoare, dar e din abudenta, cata vreme e din abundenta, nimeni nu o sa o poata vinde.
          Banii sunt importanti intr-o societate, doar atunci cand anumite resurse sunt limitate si trebuiesc rationalizate, pentru a asigura supravietuirea, iar omenii accepta banii ca mediu de schimb. Banii sunt o conventie sociala, un acord, daca vreti. Ei nu sunt nici resursa naturala, nici nu reprezinta una. Nu sunt necesari pentru supravietuirea noastra, decat daca am fost conditionati sa credem asta.
          Indiferent ca este vorba de bani sau de resurse, mereu va fi cineva care va fi mai EGAL decat altii. Problema nu sta in mediul de schimb, ban sau resursa, ci in administrarea lor. Banii fiind administrati tot la un nivel mondial, tot de o elita. Ar trebui sa ne obisnuim cu ideea ca nimeni nu va imparti globul in 6 miliarde de felii, dandu-i fiecare partea sa. Cineva va administra acel inventar mondial, iar acel cineva mereu va reprezenta un grup de interese, printre care si al sau, dar nu neaparat al vostru... Schimbam si noi ceva?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu