Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 12 martie 2011

Regele animalelor in traditiile europene - VULTURUL

   Stiati de rivalitatea dintre leu si vultur? Fuziunea dintre soimul german si vulturul roman s-a consumat deja in avantajul vulturului. Pe blazoanele medievale, soimul e foarte rar reprezentat, in ciuda faptului ca societatea de la curtile princiale avea un adevarat cult pentru aceasta pasare. In bestiarul blazonului insa, cel care se opune tot mai mult leului este vulturul.
   Aceasta asociere/opunere dintre vultur si leu vine din vremuri mult mai vechi, sa ne amintim de tema grifonului, un animal himeric, pe jumatate-vultur, pe jumatate-leu.
     In heraldica, vulturul este animalul imparatului, al partizanilor si functionarilor imperiali, in timp ce leul este cel al adversarilor sai, in special al acelor vasali nesupusi.
        In secolul XII-XIII, conflictele dintre Ghelfi si Ghibelini, adica dintre partizanii papei si cei ai imparatului, pun in prim plan acesta lupta politica dintre cele doua animale.
        Contele Otton IV de Burgundia, ridicat impotriva imparatului renunta la scutul cu emblema vulturului pe care-l purtase pana atunci, pentru a adopta un scut cu imaginea leului.Acest scut v-a deveni mai tarziu chiar blazonui tinutului Franche-Comte, fost comitat al Burgundiei, si mult mai tarziu cel al automobilelor Peugeot, si ele din acesta regiune a Frantei. Deci daca Otto IV conte de Burgundia nu s-ar fi suparat cu imparatul, azi toate masinile Peugeot si-ar fi impodobit calandrele si volanul cu un vultur si nu cu un leu!
        Vulturul din vremea Renasterii ca si vulturul din Antichitate a fost tot mai des asociat notiunilor de putere si suveranitate, acesta idee prelungindu-se pana in secolul XX. Pasare solara, imagine a parintelui protector si a puterii neimpartite cu altcineva avea de partea sa toate atuurile necesare pentru a ocupa locul pe care-l detinuse pana atunci leul.
        Imperiul Poloniei si Rusiei au adaugat vulturi, chiar si Ludovic al XIV-lea a fost tentat sa isi completeze celebrul blazon cu flori de crin, cu imaginea vulturului care sa sustina scutul, in locul ingerilor traditionali. Dar adevarata consacrare are loc cand acesta a fost ales ca emblema mai intai a Statelor Unite ale Americii si apoi a Imperiului francez in secolul XIX.
        In acea zi de iulie 1804 cand Napoleon a optat pentru vultur in defavoarea leului, s-a consumat de fapt detronarea irevocabila a felinei ca rege a animalelor. De acum inainte niciun imperiu sau nou regim nu vor mai face din leu o emblema statala.
        

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu